Architect’s own home renovation scores a hit with NZIA judges

Audrey J. Powers

Auckland architect Pete Bossley’s personal residence renovation has caught the eye of his peers – the challenge has been awarded a Housing – Alterations and Additions Award in this year’s NZIA Auckland Architecture Awards.

Bossley, who shares the home with his husband or wife, artist Miriam van Wezel, describes the venture as “a story of loving iterations built to accommodate expanding and contracting relatives and guests”.

He suggests it is a put that has been constantly producing about 20 a long time, devoid of at any time possessing an “end-game” in sight. “It has long gone from three bedrooms to 4, back again to 3 bedrooms and workspace, and could very well revert to four bedrooms if necessary.”

Fife House, architect Pete Bossley's own home that he shares with partner Miriam van Wezel, has received a Housing - Alterations and Additions award in the NZIA Auckland Architecture Awards.

SAM HARTNETT

Fife House, architect Pete Bossley’s very own home that he shares with companion Miriam van Wezel, has gained a Housing – Alterations and Additions award in the NZIA Auckland Architecture Awards.

The NZIA jury praised the “array of ‘adjustments’ performed out across the authentic residence in excess of numerous years”.

Study More:
* Grand Models United kingdom lighthouse develop which wrecked a relationship concluded – but operator would not are living in it
* Te Rangi-Pā, the Sky Fort is the best wee household on a hill
* Controversial Grand Types NZ household 1 of 30 winners in Canterbury Architecture Awards

“Everywhere are times of considerate thought and experimentation, but also accumulation, that enable the dwelling to echo deeply the shifting character of its owners’ lived collaboration.

The project has also won a Resene Colour Award.

SAM HARTNETT

The task has also received a Resene Colour Award.

The jury explained the household was “rich in idiosyncratic envelope shifts, cell components, unexpected interconnections, and an affable transforming of front, again and side yards” and gives ”an completely compelling eyesight of put-remaking”.

‘Not about image-all set tidiness’

Bossley has also admitted the property is not about “photo-prepared tidiness”. “It is about living in consolation with architectural delights: the central toilet with a check out through to the yard, the way early morning shadows look across the ply and GRC fire surround, the informally hung artworks, the wavy handrail up the irregular entry steps……”

The architect says the house is constantly changing with no “end-game” in sight.

SAM HARTNETT

The architect states the home is regularly altering with no “end-game” in sight.

Color performs a strong job, assuring the job also been given a Resene Colour Award, with the Resene judges indicating: “Colour is a medium that skilfully underscores the sophisticated spatiality deployed by equally the architect and artist occupants of this fantastic household alteration.

“Orange, green, pink, blue – everywhere they splendidly interact to nuance and intensify the every day designs of life played out right here.”

Bossley says the new extensions are made as “floating planes of colour, clad in fibre-cement sheet with uncovered fixings, to establish new things from before iterations”.

“Internally, silver beech plywood and GRC (glass fibre-strengthened concrete) have been employed to create streams of identity flowing by the present spaces.”

The interior is flooded with light and colour.

SAM HARTNETT

The inside is flooded with light and color.

Bossley says there has been no desire to make the rooms consistent. Different skirting details, for example, suggest different periods of construction.

SAM HARNETT

Bossley states there has been no motivation to make the rooms reliable. Different skirting specifics, for case in point, suggest distinctive intervals of construction.

The living room flows out to the elevated deck.

SAM HARTNETT

The dwelling area flows out to the elevated deck.

The ground-floor studio also has a strong connection with the outdoors.

SAM HARTNETT

The ground-flooring studio also has a sturdy relationship with the outside.

Next Post

European vibes: California bungalow reno embraces natural light

House to a youthful couple, who have just returned from the United kingdom with a little one on the way, this attractive recently renovated house has a decidedly European truly feel despite its Melbourne locale. A refined renovation of an existing Californian Bungalow, the home’s primary architectural aspects have been […]