Renovation 1662 – AIA

Audrey J. Powers

The homeowners of this historic
rowhome in Washington, D.C.’s Georgetown community bought it so they could
love an urban, walkable community closer to their spot of work. A
extensive renovation has reworked the household into a modern, mild-filled, and
open dwelling. Visually unchanged at the avenue, the residence still respects the
context of the neighborhood.

“A around-best relationship of
heritage and modern day, city living.” – Jury remark

In the original house,
compartmentalized areas had been disconnected from a deep rear backyard, and the basement
kitchen was a entire flooring beneath the principal residing area. The renovation is
created atop the original shell and infrastructure, all far more than a century previous,
and retains the primary massing, fenestrations, and historical functions.

Downsizing from their prior
property in the suburbs, the shoppers were being wholly invested in living in a smaller sized
home that emphasized the good quality of space above the amount. Irrespective of
reasonably little footprints, the home’s new spatial arrangement performs in
concert with significant ceilings and significant expanses of glass to make each house feel
considerably extra generous.

“A around-excellent marriage of
historical past and contemporary, city living,” famous the jury. “This design and style
thoughtfully translates a compact and crowded historic home into a spacious,
mild-stuffed residence with shocking celebrations of its record and foundations
in pretty much archeological strategies.”

“This structure
thoughtfully interprets a compact and crowded historic property into a roomy,
gentle-loaded household with shocking celebrations of its record and foundations
in nearly archeological means.” – Jury remark

Inside, a new open up
staircase topped with a skylight lets gentle to flood the areas, which include
the basement. On the major level, the workforce removed walls to far better link it to
a present day addition that stretches into the backyard garden. Previously mentioned, on the 2nd floor,
rooms are opened to the sloping roofline to present a bigger perception of house. A
grasp bed room with an abundance of glazing sits on the addition’s 2nd
ground. Danish Douglas fir floors and loaded cabinetry foster a warm and minimal
aesthetic through all of the spaces.

This project’s timeline was
significantly impacted by the various critiques and procedures required when
functioning in a single of Washington’s historic neighborhoods. Even so, the added time
authorized for careful inspection of all style implications, ensuing in a
more rapidly construction interval.

Next Post

French country house with a modern twist in Oregon

This stunning modern french country house was renovated by Streitberger Home Design in collaboration with Westlake Development Group, located in Hillsboro, Oregon. This home offers fabulous curb appeal and enables the homeowner to see the beautiful view out the back, from the front door. The hardwood flooring throughout this home is […]

You May Like